Rentoutuminen on kaikille tuttua tavalla tai toisella. Usein se on helppoa sillon kun ei ole jännittävä tilanne päällä, kun voi vain olla, antautua olemaan rento. Kun on jännittävä tilanne niin rentous on yhtä helppoa unohtaa koska keskitymme mielen tasolla tarkkailemaan olosuhteita, päivystämään mahdollisia uhkaavia asioita.

Keho jää silloin helposti mielelle alisteiseksi jatkeeksi jonne jännitykset kerääntyvät. Tunnelmat ja tulkinnat tilanteesta aiheuttavat monenlaisia jännittymisen jälkiä kehoon varsinkin stressaavan tilanteen pitkittyessä. Mitä vähemmän on rentoustaitoa ja kehotietoisuutta sitä enemmän omiin oloihinsa jännitykset kehossa jäävät.

Kun keho on jännittynyt myös olo pysyy herkästi jännittyneenä. Keho on kuitenkin niin loistava kumppani että kun pääsemme käsiksi kehon jännityksiin ja saamme niitä kehon tasolla rentoutumaan voimme kokea rentoutta myös laajemmin olotilassa ja tasapainottaa tunnetason reaktioita. Kun rentoutumisen kokemus tulee esimerkiksi rentousvenyttelyn ja -harjoitusten myötä keholle tutuksi on yhä helpompaa kutsua rentous takaisin jopa vähän tiukemmissakin tilanteissa.

Kirjoitin rentoudesta myös Työterveyslaitoksen blogiin yhdessä heidän
johtavan asiantuntijan Jaana Laitisen kanssa.

Löydät sen tästä.

https://www.ttl.fi/blogi/valitse-rentous-hyvaksy-nykyhetki/