fbpx

Shindo®

SHINDO ON ERINOMAINEN KEINO RENTOUTUA

Shindon harjoitukset ja hoidot vaikuttavat monikerroksisesti: moni on saanut siitä hyvää apua tuki- ja liikuntaelimistön huoltoon ja löytänyt oivallisen ja nautinnollisen tavan ylläpitää liikkuvuutta. Lihaksistoon liittyvien jännitysten helpottamisen lisäksi hermosto tasapainottuu, nestekierto paranee ja faskiaalisia rakenteita saadaan vapautumaan. Paitsi että shindo auttaa lihaksistoa rentoutumaan ja hermostoa tasapainottumaan niin se kohdistuu myös meridiaaneihin eli kehossa kulkeviin energiaratoihin joiden  toiminnan tehostumisen myötä se edesauttaa sulattelemaan pikkuhiljaa tunnepuolelle kertyneitä kuormituksia. Tämä selittänee osaltaan sitä että hoitojen ja harjoittelun myötä, usein jo ensi kerrasta, unen laadun parantumisesta on tullut paljon palautetta. Rauhalliset harjoitukset tuovat levollisuutta kehoon ja mieleen ja valmistelevat näin unelle omaa, vapaata tilaa.

Shindoon kuuluu sekä syvärentouttavia hoitajan tekemiä hoitoja että kivoja, helppoja harjoituksia kuten rentousvenytyksiä omaan käyttöön itsehoidoksi. Shindoa voi myös harrastaa ryhmäohjauksessa shindotunneilla.

Rentoutumisen prosessi on aina hyvin yksilöllinen. On tärkeää edetä kuulostellen ja rauhassa, omaa kehoa ja mielenmaisemaa kunnioittaen. Shindoa voi tarvittaessa tehdä erittäin lempeästi tai toisessa kohtaa hyvinkin dynaamisesti. Shindolla kartoitetaan kehon eri alueilla olevia kuormitustiloja ja jännityksiä ja autetaan niitä rentoutumaan. Harjoitusten ja hoitojen myötä löytyy luonnollinen tapa herätellä ja tukea kehon omaa tasapainottumista. Se on mahdollisuus oppia päästämään irti vanhasta ja luoda joustavuutta uuden kohtaamiselle. Shindo on oivallinen apu kokonaisvaltaiseen palautumiseen.

Venyttelyn tai hoito-otteiden voimakkuuden, etenemisen reitin ja rytmin määrittelee pääasiassa se miten keho ja olo otteisiin ja venytyksiin reagoi. Tarkoitus on edetä niin että kunnioitetaan kehon tilaa ja historiaa ja sovelletaan otteita, aikaa ja voimakkuutta tilanteen mukaan niin että omaehtoinen rentoutuminen onnistuu.

SHINDOVENYTTELY

Klikkaa videosta niin saat sen suuremmaksi!

Shindon venytykset ovat rentousvenytyksiä eli ne tehdään aina rauhallisesti ja kehoa kuunnellen. Venytysten aikana hengitellään muutamia kertoja reilummin ja niihin voidaan yhdistää monipuolisia tukiotteita auttamaan rentoutumista. Koulutettu hoitaja käyttää kämmeniä, kyynärvartta ja joskus polveakin tukemaan venytyksiä. Tukiotteita voi tehdä myös itse itselleen tai ryhmässä ohjaaja voi kierrellä tekemässä otteita.

Venyttelyä voidaan myös ohjata pareittain tehtäväksi mikä on todella kokeilemisen arvoista jos toisen kanssa tekeminen tuntuu luontevalta. Venytysasentoja voidaan tilanteen mukaan tehdä seinää vasten, tukea tyynyillä tai auttaa liinan avulla ulottumaan varpaisiin. Aina löytyy joku mielekäs tapa! Venyttelytunteilla tehdään lisäksi muitakin rentousharjoituksia, tutustutaan aktiiviseen rentouteen ja tutkitaan oman keskilinjan hahmottamista ja sen vahvistamista.

Videolla esimerkki venyttelystä ja muutamista tukiotteista joita voi tehdä selän puolella. Tukiotteilla voidaan keskittyä tietylle alueelle tai käydä koko keho läpi päästä varpaisiin.

KOKEMUKSIA VENYTTELYSTÄ

”Shindo on minulle paras ja nopein tapa rauhoittua ja keskittyä”  -Virpi 48v.

”Olen saanut shindolla paljon lisää notkeutta ja joustavuutta, niin sisäisesti kuin kehollisestikin. Ja iloa.” -Eeva 69v.

”Oikein hyvä ja rento olo <3" -Katri 43v.

SHINDOHOITO

Keskeinen rooli hoidossa on sydämellisellä läsnäololla ja kunnioittavalla hyvin selkeällä kosketuksella/painallustekniikalla jonka ensisijainen tehtävä on tukea kehoa tunnistamaan jännityskohtia ja löytämään sen kautta luonnollinen rentous. Tarkoitus on luoda hoidosta kokemus jossa voi lähteä omaan tahtiin purkamaan jännitteisyyttä ja luomaan omaa ehkä vähän rennompaa itseä.

KENELLE JA MIHIN TILANTEISIIN SHINDOHOITO SOPII?

Hoidossa voidaan käyttää hyvin hienovaraisia, kevyitä otteita jos halutaan tukea esim. toipumista tai iän mukana tuomaa herkempää rakennetta. Toisaalta myös hyvin dynaamiset ja stimuloivat otteet ovat tilanteen mukaan mahdollisia. Osana hoitoa voidaan haluttaessa käyttää myös shindon venytyksiä.

Erityisen hyvin shindo sopii kun

  • haluat osata olla rennommin, purkaa stressin vaikutuksia kehon ja mielen alueelta
  • tarvitset tukea elämän muutoskohtiin, kaipaat kykyä ottaa uusi vaihe haltuun
  • kaipaat täsmätyökalua hyvinvoinnin vaalimiseen, rauhoittumiseen ja tasapainottumiseen
  • haluat olla läsnä tässä hetkessä, vahvistaa kehoyhteyttä,  maadoittua
  • kaipaat vastapainoa digielämään
  • tarvitset apua lihashuoltoon mutta haluat samalla huomioida kokonaisvaltaisen inhimillisyyden
  • olet unohtanut miltä aidosti rentoutunut olotila tuntuu
  • tuntuu että jokin olo- tai tunnetila on jumittunut päälle ja haluat uutta virtaa
  • haluat saada paremman tuntuman itseesi ja siihen mikä sinulle on tärkeää

Shindon alkujuuri on 2-vuotiaan astmaattisen Chiekon hoitamisessa. Japanissa on vuosien myötä hoidettu myös sumopainijoita ja kiireisiä liikemiehiä joille on tehty 5 minuutin täsmähoito toimiston lattialla. Paljon on hoidettu aivan tavallisia äitejä, isiä, isovanhempia ja lapsia. Ikimuistoisia kokemuksia on ollut Special Olympics -urheilijoiden ja huoltajien hoitopalvelut kisapaikoilla.

Pitkäaikaisin asiakkaani on Pirkko 95 vuotta. Häntä olen käynyt hoitamassa lähes 15 vuotta hänen kotonaan. Hänen liikkuminen on ollut rajoitettua nuorena sattuneen selän loukkaantumisen takia. Hänelle arvokasta on ollut lämminhenkinen kuunteleva kosketus ja rauhallinen, pitkäaikaisten lihasjumitusten sulattelu joka on helpottanut lihas- ja hermosärkyjä. Myös jalkojen ja jalkaterien stimulointi on ollut tärkeää kun jalkeillaolo on reilusti vähentynyt. Pirkko sanoo että vahvojen lääkkeiden rinnalla hoitokäyntini ovat olleet parasta mitä voi keholleen ja oloonsa kuvitella.

Moni on kokenut shindon tärkeänä osana arjessa jaksamista, palautumista ja uudistumista. Shindosta saa lisää itsetuntemusta niin henkisesti kuin fyysisesti. Shindohoidossa saa aikaa ja tilaa kokea omaehtoisesti omaa syvää sisintään ja päästää jännityksistä irti sen verran kun on valmis niistä päästämään. Rentoutuminen on aina prosessi joka etenee pikkuhiljaa ja joskus isommin harppauksin.

Koska shindohoito on monipuolisesti sovellettavissa ja se tehdään aina vaatteiden läpi se on helppo toteuttaa asiakkaan omissakin tiloissa vaikka toimistolla. Kevyt futon-patja kulkee hyvin mukana.

MITEN HOITO TAPAHTUU?

Hoito tehdään aina vaatteiden läpi pehmeällä mutta tukevalla alustalla kuten futon-patjalla. Patja on koettu turvalliseksi ja mukavaksi alustaksi. Patjalla on mahdollista käyttää asiakkaalla myös esimerkiksi kylkiasentoa joka mahdollistaa alaselän ja lonkan alueen sekä jalkojen ulko- ja sisäpintojen tehokkaan hoidon. Jos laskeutuminen lattiatasolle on hankalaa tai mahdotonta myös tavallisen sängyn päällä tai asiakkaan istuessa tuolilla voi tehdä monipuolisesti hoitoa.

Voimakkuutta voidaan säädellä hyvin keveästä selkeästi tuntuvaan kehotyypin ja tilanteen mukaan. Otteita on todella monipuolisesti, esimerkiksi käsivarsia voi hoitaa ainakin kahdeksalla eri tavalla. Kokonaisuus muodostuu aina hoitotilanteessa. Kahta samanlaista hoitoa en ole 20 vuoden aikana tehnyt.

Hoitoajat 60min ja 85min.
Työpaikoilla kohdekäynteinä myös lyhyemmät 10-30min hoidot.

KOKEMUKSIA SHINDOHOIDOSTA

”Tuntuipa komialta!” -Reijo 54v.

”Kun käänsin futonilla kylkeä puolessavälissä hoitoa oli huolista kertynyt stressi jo kadonnut jonnekin! Tähän haluan tutustua lisää”. -Mari 35v.

”Tykkäsin tosi paljon! Treenaan puoliammattilaisena joukkueurheilua ja olen välillä käynyt urheiluhieronnassa. Tästä ei tullut yhtään paikat kipeiksi, silti rentoutti.” -Iina 19v.

”Oli upea kokemus. Tuli tarpeeseen. Olin ihan jumissa.” -Sirpa 44v.

”Melkein nukahdin…tuntui silti tehokkaalta!” -Antero 53v.

”Sain hoidosta apua selän ja hartioiden kipuiluun” -Kati 51v

”Pitkäaikainen hartiasärkyily katosi kerralla!” -Eevi 42v.

”Aivan ihanaa, oli helppo rentoutua” -Susanna 42v.

”Tää siun hoito on sellaista sielun vapautusta” -Helmi 47v.

”Todella rentouttavaa. Olo on tukevasti rento” -Airi 65v.

Pysy ajantasalla

Poimintoja blogista

Kehotietoisuutta ja rentoutumista ihanalla shindo varvashoidolla.

Kehotietoisuus, "bodyfullness" eli kotona kehossa

Joskus jo puoleenpäivään mennessä kehotietoisuus on tasan…

Vähemmän on enemmän

Tänään sen taas totesin. Hyvinkään nukutun yön jälkeen…

Yksinkertaisesti ihania asioita

”Mikä sai sinut tulemaan tänne?” -kysyi kirkkaasti suoraan…

Liity postituslistallemme!

Tarjoamme tilaajillemme vain rentouttavaa asiaa, emme spämmää.