Shindon ja Kazuko Kuratomin tarina

Japanilaisen, taitoluisteluvalmentajana työskennelleen Kazuko Kuratomin nuorimmainen lapsi Chieko kärsi astmasta ja allergioista vauvaikäisenä. Kun tytär oli 2 vuotta äiti alkoi perehtymään erilaisiin uusiin ja vanhoihin tapoihin hoitaa terveyttä jotta osaisi auttaa tytärtään ja helpottaa hänen vointia.

Ensimmäiseksi hän alkoi hoitaa tyttären varpaita ja jalkateriä. Vähitellen yhä monipuolisemmin kehon eri alueita. Omaa jaksamistaan hän tuki venytyksillä, itsehoidolla ja rentousharjoituksilla. Hän nimesi menetelmänsä shindoksi. Kirjainmerkeissä ”shin” tarkoittaa sielua tai sydäntä ja ”do” tietä tai polkua. Suomeksi olemme käyttäneet ilmaisua sydämen johdatus joka käytännössä tarkoittaa mahdollisuutta löytää kehon kanssa työskentelyn myötä paremmin oman itsensä tuntumaan.

Vähitellen hoidettavien ja kiinnostuneiden piiri laajeni. Kuratomista kuuli Tadao Kawahara, itsepuolustuslajeihin erikoistunut japanilainen joka yhdisti suomalaiset oppilaansa Kuratomin kanssa ja auttoi ensimmäisinä vuosina myös kouluttamisessa. Suomeen perustettiin ensimmäinen alan yhdistys, Shindo ry vuonna 1996. Yhdistys vietti 20-vuotisjuhlaa kesällä 2016.

Monen rakkaaksi suosikiksi tulleen varvashoidon jälkeen shindoon on kehittynyt monia eri tapoja hoitaa lähes kaikkia kehon eri alueita. Vuosien myötä shindosta onkin tullut monipuolinen menetelmä josta löytyy käytännöllisiä sovelluksia moneen tilanteeseen. Sitä voi tehdä itsekseen, parin kanssa, ryhmäliikuntana tai käydä hoidossa. Omaleimaista shindossa on venytysten aikana rentoutumista tehostava tukemisen tekniikka ja hoito-otteissa kunnioittava, omaa tilaa antava selkeä kosketus erilaisten painallusten muodossa. Omassa harjoittelussa olennaista on lempeä, kuunteleva ja arvostava asenne itseä kohtaan.

Sensei Kuratomin uteliaisuus ihmiskehoa ja sen luontaisia paranemisprosesseja kohtaan säilyi ja syveni vuosien myötä. Shindon rinnalle kehittyi ensin jomon-kokonaisuus jossa on lukuisia liikkeitä käytännölliseen itsehoitoon sekä myöhemmin vielä hoitotekniikoihin keskittyvä kokonaisuus nimeltä Kuratomi-method. Kaikkia näitä tekniikoita voidaan oivallisesti yhdistää shindohoidossa ja -tunneilla.

Lisää shindosta myös yhdistyksen kotisivuilta  www.shindo.fi

Tadao Kawahara on viime vuosina keskittynyt tutkimaan ja testaamaan eri kehotyypeille parhaiten soveltuvia harjoituksia ja niistä voi lukea lisää shiki -osiosta.

Kuvassa ylhäällä Kazuko Kuratomi oikealla, tytär Chieko keskellä sulhasensa kanssa. Kuva otettu kesällä 2016 Shindo ry 20-vuotisjuhlissa Muurlassa.