fbpx

Shindon ja Kazuko Kuratomin tarina

Shindon tarina pähkinänkuoressa: Kun tytär muutti äitinsä elämän ja äiti lukuisten muiden ihmisten elämän. Miten pienen tytön terveydellisestä haasteesta jalostui monipuolinen itsen ja toisen hoitoon erikoistunut sydämellinen menetelmä joka vastaa 2000-luvun ihmisen tarpeisiin purkaa stressiä ja säilyttää yhteys itseensä vauhdilla muuttuvassa maailmassa.

Japanilaisen, taitoluisteluvalmentajana työskennelleen Kazuko Kuratomin (kuvassa oikealla)  nuorimmainen, ennenaikaisesti syntynyt lapsi Chieko (kuvassa vasemmalla) kärsi ensimmäiset elinvuotensa hankalasta astmasta ja allergioista. Kun tytär oli 2 vuotta äiti alkoi perehtymään erilaisiin uusiin ja vanhoihin tapoihin hoitaa terveyttä jotta osaisi auttaa tytärtään ja helpottaa hänen vointia. Hän ymmärsi että jotain tulisi tehdä kehon kanssa toisin jotta tervehtymiselle luotaisiin mahdollisuus. Hän tutustui mm. Masunagan meridiaani- eli energiaratamalliin jossa tunteiden vaikutus kehoon huomioidaan tärkeänä osana hyvinvointia. Hän myös muisti omasta lapsuudestaan sukunsa naisten keskuudesta kunnioittavan ja lämminhenkisen kosketuksen voiman. Sen hän otti punaiseksi langaksi Shindoon aivan alusta asti.

Ensimmäiseksi hän alkoi hoitaa tyttären varpaita ja jalkateriä. Kun tyttären voinnissa alkoi tapahtumaan muutoksia hän inspiroitui jatkamaan hoito-otteiden käyttöä muillakin kehon alueille. Hän oppi arvostamaan myös omaa jaksamistaan jota hän alkoi tukemaan itsehoidolla, venytyksillä ja rentousharjoituksilla. Hän nimesi menetelmänsä Shindoksi. Kirjainmerkeissä ”shin” tarkoittaa sielua tai sydäntä ja ”do” tietä tai polkua. Suomeksi olemme käyttäneet ilmaisua ”sydämen johdatus” joka käytännössä tarkoittaa mahdollisuutta löytää kehon kanssa työskentelyn kautta vuorovaikutus koko olemuksemme kanssa. Hoidot ja harjoitukset auttavat erityisesti energiaratoihin vaikuttavien tukkoisten ja jännittyneiden alueiden kartoittamisen ja omaehtoisen rentouttamisen, paremman kehoyhteyden ja energian vapaamman virtaamisen myötä vahvemmin oman itsensä tuntumaan.

Vähitellen sana Kuratomin hoidoista levisi ja hoidettavien ja kiinnostuneiden piiri laajeni. Kuratomista kuuli Tadao Kawahara, itsepuolustuslajeihin erikoistunut japanilainen joka yhdisti suomalaiset oppilaansa Kuratomin kanssa ja auttoi ensimmäisinä vuosina myös kouluttamisessa. Suomeen perustettiin ensimmäinen alan yhdistys, Shindo ry vuonna 1996. Yhdistys vietti 20-vuotisjuhlaa kesällä 2016.

Shindoon on -monen rakkaaksi suosikiksi tulleen- varvashoidon jälkeen, vuosien myötä, kehittynyt rikas valikoima erilaisia tapoja hoitaa lähes kaikkia kehon eri alueita ja sen kautta vaikuttavasti koko ihmistä. Menetelmästä löytyy käytännöllisiä, sydämellisen rentouden kautta hoitavia sovelluksia moneen tilanteeseen. Sitä voi tehdä itsehoidollisesti itsekseen, parin kanssa, ryhmäliikuntana tai käydä hoidossa. Se on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi työyhteisöjen hyvinvoinnin, dynamiikan kehittämisen ja muutoksiin sopeutumisen apuna. Omaleimaista shindossa on monipuolinen sovellettavuus yksilöohjauksesta yhteisölliseen tekemiseen ja kokemiseen, sekä hoidon että venytysten aikana rentoutumista tehostava tukemisen tekniikka ja kunnioittava, omaa tilaa antava selkeä kosketus erilaisten painallusten muodossa. Omassa harjoittelussa olennaista on lempeä, kuunteleva ja arvostava asenne itseä kohtaan.

Sensei Kuratomin uteliaisuus ihmiskehoa ja sen luontaisia paranemisprosesseja kohtaan syveni vuosien myötä. Shindon rinnalle kehittyi ensin jomon-kokonaisuus jossa on lukuisia liikkeitä itsehoitoon sekä myöhemmin vielä hoitotekniikoihin keskittyvä kokonaisuus nimeltä Kuratomi-method. Kaikkia näitä tekniikoita voidaan oivallisesti yhdistää shindohoidossa ja -tunneilla.

Lisää shindosta myös yhdistyksen kotisivuilta  www.shindo.fi