Shiki

Shiki-method on itsepuolustuslajeja pitkään kouluttaneen Tadao Kawaharan menetelmä. Hän ihmetteli miksi sama harjoitus ei toiminut samalla tavalla eri oppilailla. Hän huomasi että pienillä muutoksilla harjoitukset saivat tehonsa takaisin. Shikin lähtökohta on se ettemme ole samanlaisia. Emme luonteenominaisuuksilta mutta emme myöskään rakenteeltamme. Etenkin lantion ja syvien lihasten rakenne määrittelee paljon sitä mikä itse kullekin on ihanteellisin tapa käyttää kehoa. Eri kehotyypeillä on kehon painopiste eri paikoisssa ja näille sopii erilainen tapa seistä, kävellä, kuormittaa kehoa niin kauppakassin kantamisessa kuin lihasharjoittelun yhteydessä.

Oman kehotyypin –joita on karkealla tasolla 4- voi löytää testaamalla shiki-menetelmän erilaisia harjoitteita. Kun oma kehotyyppi on löytynyt voi oman kehotyypin mukaisilla harjoitteilla lisätä oman keskilinjan vahvuutta ja käyttää kehoa ja voimaa paineettomammin. Samalla voi ehkäistä ja korjata kehonkäyttöön liittyviä oireita. Kun oma kehotyyppi on hyvässä hallinnassa se auttaa laajentamaan liikeratoja myös muiden kehotyyppien suuntaan rasittamatta kehoa. Shiki antaa oivalluksia monen lajin harrastajille. Shindon perusvenytyksiäkin voi mainiosti tehdä oman kehotyypin mukaisesti.

Shiki on itselläni vielä harjoittelu- ja testausvaiheessa, omaan liikkumiseen olen saanut siitä hyviä vinkkejä. Syksyllä on tarkoitus koota pieni ryhmä mukaan kokeilemaan.