Yksinkertaisesti ihania asioita

”Mikä sai sinut tulemaan tänne?” -kysyi kirkkaasti suoraan silmiin katsova hymyilevä pörröpää Nuuksion Siikajärven parkkipaikalla reilu kaksi vuotta sitten. Sillä hetkellä tajusin että useiden elämäni rakkaimpien asioiden yhteinen nimittäjä on yksinkertaisuus. Ne asiat ovat myös valloittaneet pysyvän paikan arjessani. Rakastan yksinkertaisuutta. Katsella tulta, kuunnella lintuja, kerätä sieniä, mennä järveen uimaan milloin huvittaa. Ilman tv:tä meni helposti kuusi vuotta. Lempiruokani uunipuuro kertoo samaa: kauranjyvät vuokaan, maito päälle ja vuoka uuniin.

Kysymyksen Nuuksion vihreydessä esittänyt pörröpää oli Tara Lange, vihermehujen pariin oman perheen tarpeesta ohjautunut huomattavan inspiroiva kirjailija ja kouluttaja joka oli toisena vetäjänä Juuret maassa villiyrtit ja mehustaminen –kurssilla. Sehän se, yksinkertaisuus, oli saanut minut tulemaan kurssipäivään oppimaan siitä mitä ruohoja voi luonnosta suoraan suuhunsa laittaa ja millä tavoin ne voi yksinkertaisimmillaan valmistaa. Intohimoisena luonnossa oleilijana olisi ihan huippua löytää sienien ja marjojen lisäksi muutakin syötävää ja juotavaa suoraan luonnosta. Tajusin että sama yksinkertaisuuden viehätysvoima on shindossa, lajissa joka on rikastuttanut elämääni lähes koko aikuisikäni.

Menetelmän lähtökohta on lähimmässä mahdollisessa luonnossa, omassa kehossa, painovoiman hyväksikäytössä ja meridiaanien eli energiavirtojen ”puronpohjien” puhdistamisessa. Energiakanavien esteet, blokit tuntuvat lihasjännityksinä ja muina tuntemuksina. Niistä pääsee jyvälle kehoa liikuttamalla, erityisesti rauhallisten kuulostelevien venytysten kautta. Mitään kummempia välineitä tai siirtymistä millään tasolla varusteltuun liikuntatilaan ei tarvita. Pelkkä tila seisoma-asennolle tai pieni tyhjä lattiapinta-ala, luksustapauksessa nurmikko, jumppamatto tai viltti riittää. Lisäksi tarvitaan halu kokea rennompi ja kirkkaampi olo. Ihminen kun on niin huikean sopeutuvainen oireilevaan ja jäykistyvään kehoon.

Monesti tuntuu siltä että vasta jokin vahva oireilu tai muutostilanne saa ihmisen heräämään itsensä äärelle, tutkimaan miltä ja ehkä miksi kehossa tuntuu ja voiko asioille tehdä jotain. Ehkä siihen vaikuttaa länsimainen ajatus että vasta sairautta hoidetaan. Ja sanonta että pieni kolotus kertoo vain siitä että on elossa, eli sitä ihan mieluusti tai jostain muusta syystä siedetään. Japanissa taas sana ”kipu” koostuu kirjainmerkeistä ”sairaus” ja ”virtaus” tai ”ohitus”. Eli kun ottaa kivun huomion kohteeksi ja kohtelee sitä oikein, voi löytää tien terveyteen. Mikä on oikein kohtelua onkin isompi kysymys. Riippuu tietysti tilanteesta. Ja teitäkin voi olla monia. Tilanteen ymmärtäminen ja oireeseen perehtyneen koulutetun ammattilaisen hoitoon hakeutuminen on olennaista varsinkin vakavien ja pitkittyneiden oireiden yhteydessä. Shindo tarjoaa työkaluja ennenkaikkea perusterveen kehon perushuoltoon ja hyvää, luonnollista tukea jaksamiseen ja toipumiseen monissa muissa tilanteissa.

Yksinkertaisinta olisi hoitaa terveyttä, levollisuutta, joustavuutta ja virtaavuutta kehossa. Siinä iso rooli on stressin purkamisella systeemistä. Tutkimuksetkin esittelevät korkeita prosenttilukuja siitä kuinka monen sairauden takana on pitkittynyt sressi. Mitä omalla kohdallasi tarvittaisiin jotta olisi helppoa ja riittävän houkuttelevaa ottaa hetki aikaa ja antaa kehon kertoa mistä kohtaa kiristää? Antaa keholle huomiota parin henkäyksen ja painalluksen verran ja huokaista rentoutumisen myötä helpotuksesta päälle. Luonnollista palautumista. Taianomaisen yksinkertaista.