Vähemmän on enemmän

Tänään sen taas totesin. Hyvinkään nukutun yön jälkeen keho ei heti herättyä ole ihan vetreimmillään. Sen tietää viimeistään silloin kun pyöristää niskaa ja selkää. Tämän liikkeen voi hyvin tehdä istualtaan sängyn reunalla, tehokas se on niin että jalat ovat koko pituudeltaan patjalla ja erittän tehokas lattialla istuen niin että jalat ovat suorana kehon edessä ja kumarrut otsa kohti polvia. Ihan vaan sen verran kuin pään painon johdattelemana menee. Kun pyöristyksen saa tehtyä ajan kanssa ja rauhassa, tukkoisuuden hetkillä vähän reilummin muutaman kerran puhallellen ja toisella kädellä ehkä hartiaa rapsutellen, huomaa ylösoikaisun jälkeen tilanteen vetreytyneen. Tällä pienellä liikkeellä saatiin jo eloa veren- ja nestekiertoon rintarangan alueella. Samalla munuais- ja virtsarakkomeridiaani saa herättelyä. Mitä tukkoisempaa jollain alueella on sitä suurempi merkitys pienelläkin huoltotoimenpiteellä on. Se ilosanomaksi niille jotka pitävät itseään ”liian kankeina venyttelemään”. Shindossa on kysymys siitä että tehdään arjen lomassa merkittäviä pieniä ja toki myös suurempia hyviä asioita itselle. Pienesti ja maltillisesti tehdyt asiat saattavat usein olla jopa tärkeämpiä kuin suuret suoritukset.

Shindomenetelmän ytimessä on kuusi, todellakin vain kuusi venytystä. Voi kuulostaa viihtymispainotteisessa ja erilaisten suoritettavien sarjojen maailmassa vähäiseltä? Venyttelyryhmissä, joista osa on kokoontunut jo vuosia, nousee esille sellainen kokemus että on helpottavaa että on vain muutama tuttu asia jota tehdään. Maailma venyttelytunnin ulkopuolella on jokatapauksessa runsaan monimuotoinen joten venytykset, jotka joskus ovat lähes meditatiivisia (ja joskus reippaampitempoisia), antavat mukavan perusrungon omalle rauhoittumiselle ja kehonhuollolle. Elämä myös pitää huolen siitä etteivät venytykset tule koskaan valmiiksi. Sen voi 20 vuoden jälkeen todeta. Eri aikoina nousee eri venytys vahvemmin esiin. Joskus on tullut kumarreltua enemmän marjassa, joskus heiluttua haravan varressa ja joskus istuttua autossa tai päätteen ääressä joten kuormittuvat alueet vaihtelevat. Toisen näkökulman tarjoaa kiinalainen lääketiede: etenkin maksa- ja sappimeridiaaneja huoltava venytys on ollut paitsi itselle myös monelle muullekin antoisan haasteen ja ehtymättömän rentoutumisen mahdollisuuden paikka, sekä fysiologisesti että edustamansa tunnepuolen ansiosta. Itämaisen ihmiskäsityksen mukaan sapen hyvä energia ja toiminta vahvistavat unen laatua erityisesti aamuyöllä, tukevat aloitteellisuutta ja päätöksentekoa. Jos nämä meridiaanit kovin kuormittuvat pääsevät mielipaha, arkuus ja päättämättömyys helpommin valloilleen. Maksan energia taas edistää parhaimmillaan mm. luovuutta ja myötätuntoa. Kuormittuneena se vetää puoleensa turhautumista, vihaa ja ärtyneisyyttä sekä on yleinen syy väsymykselle ja heikotukselle.

Venytykset perusmuodossaan tapahtuvat lattialla (tai tuolilla) jossa kallistutaan eteen tai sivulle jalat ristissä tai suorina. Sitten hengitellään pari kertaa reilummin ja tietoisemmin. Kun vielä saa joltain toiselta ihmiseltä, ohjaajalta tai kaverilta, (on pari shindokoiraa ja kissaakin tarinoissa vilahtanut jotka oikealla hetkellä tulevat tassuttelemaan selän päälle) sopivasti tukea ja huomiota tiukkoihin kohtiin painallusten muodossa ovat kaikki palat kohdallaan jotta omista jännityksistä voi ja osaa hieman hellittää.

Hampaiden harjaus, kasvojen pesu ja edellä mainittu venyttely, eli kehon ja samalla yhden tai useamman meridiaanin ”huuhtominen” kevyellä tai reilummalla venytyksellä ovat parhaimmillaan samaa sarjaa arjen perusrutiinien joukossa. Niiden rutiinien jotka auttavat paitsi tyhjentämään pään sisäistä pöytää päivän päättyessä, rauhoittavat ja saattelevat unten maille uusiutumaan niin auttavat myös virkistymään päivän askareiden parissa. Ja kun on tarpeeksi helppoa tehdä niin tulee herkemmin tehtyä. Riittää että olet siellä missä kehosi on. Shindossa on aina kannustettu tekemään vaikka vain yksikin liike joka päivä. Keho kiittää jo siitä yhdestä.

Venyttelyä ja rentousharjoituksia ohjaan paitsi ryhmille myös yksityisesti. Smartum ja muut liikuntasetelit käyvät ohjaustuntien maksuvälineenä.